2016
Wij gaan niet verder met Eco-schools. Het kost te veel energie en te veel geld om alles draaiende te houden. Wel gaan we door als Groene School. We blijven afval scheiden en kleine elektrische apparaten verzamelen voor de recyle organisaties. Wanneer er een aktie of speciale dag georganiseerd wordt met betrekking op ons Groene beleid laten we dit via de nieuwsbrief aan u weten.

Groet van de Eco-groep.


Eco-school 2015-2016     
Slootexcursie Water Leeft! Dinsdag 28 juni.
Water is een belangrijke bron van leven. De kwaliteit van ons water moet dan ook goed zijn. Niet alleen voor de mens maar ook voor al het leven in het water. De kwaliteit van water kun je op veel manieren testen. Tijdens deze les gaan we onder andere op zoek naar waterbeestjes, waterplanten, meten we de temperatuur van water e.d. Deze onderzoeken zeggen veel over de kwaliteit van water.
Samen met de kinderen zoekt meester Rob van der Drift, van stichting Milieu Dichterbij, een sloot in de omgeving om de onderzoeken uit te voeren.
De slootexcursie wordt dit jaar aangeboden aan de groepen 3-4 ( ochtend) en 5-6 ( middag).
Tijdens deze excursie vragen wij om de kinderen een lange broek en dichte schoenen of laarzen aan te trekken.

         

23 maart : Opschoondag.

Opschoondag maandag 21 maart.
Vandaag hebben we het sportveld helemaal schoon gemaakt. Er lagen blikjes, papier en nog veel meer aan zwerfafval. In totaal hebben de kinderen in de wijk rond onze school 57 kilo afval verwijderd.

   
  


5 februari 2016! Warme truiendag.

https://warmetruiendag.nl/images/uploads/socialcard1.jpg
Waarom Warme truiendag.
De groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Onder dit motto nemen elk jaar weer vele honderdduizenden Nederlanders actief deel aan Warme truiendag. Op deze nationale dag van de energiebesparing zetten mensen de thermostaat massaal minimaal één graad lager en besparen zo, per graad, 6% energie en dus 6% CO2. De trui staat op deze dag symbool voor wat we samen zélf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. En dat we iets doen is hard nodig, niet voor niets werd de regering onlangs
op de vingers getikt om haast te maken met het klimaatbeleid. Daarbij krijgt energiebesparing in het huidige landelijke energiebeleid nauwelijks de aandacht die het verdient. Een gemiste kans, wat ons betreft!
 
Vrijdag 5 februari doen we daarom ook weer mee aan deze dag.
De kachel gaat enkele graden lager, dus doe een warme trui aan.
We starten met een warming-up in de speelzaal. Er is een wedstrijd “pimp een sjaal”. De kinderen krijgen een sjaal en mogen deze naar eigen smaak oppimpen. s’ Middags wordt tijdens een modeshow, uit elke groep één winnaar bekend gemaakt.
Enkele ouders zorgen voor een warme beker soep.
Verder wordt er in de groepen naar eigen inzicht van de leerkracht aandacht besteedt aan dit onderwerp.
 


Namens de Eco-groep een goed en gezond, en natuurlijk een milieubewust 2016 gewenst !!!

November

Deze maand worden de dozen van de Wecycle -inleveractie opgehaald. U kunt vanaf vandaag 20 november geen apparaten meer bij ons inleveren. We hebben ruim 100 apparaten verzameld. Hierdoor kunnen we een nieuw digitaal fototoestel voor de school uitkiezen. Iedereen die mee heeft geholpen: "Heel erg bedankt". De eerste foto van ons nieuwe toestel zal u zeker hier aantreffen.

De eerste vergadering hebben we donderdag 19 tussen de middag gehouden. We hebben nog acht leden binnen de groep. Er zijn enkele sollicitaties bij ons binnen gekomen en hieruit worden nog twee extra leden gekozen. Wie dat zullen worden? ...........na de volgende vergadering hoort u meer.
De kinderen gaan een Eco-quiz, en een thema voor de Warme truiendag in 2016 bedenken. De meterstanden van het afgelopen jaar worden opgevraagd en vergeleken met vorig jaar. Ook zijn er duidelijke afspraken gemaakt over jouw rol binnen de groep. Verder gaan we natuurlijk door met het scheiden - en ophalen/webrengen van ons afval.
De leden zijn super enthousiast, dus u zult vast veel van ze horen.
De volgende vergadering is donderdag 10 december , ook weer onder het genot van een boterhammetje.

oktober

  Juf Wilma heeft voorgelezen.
We hebben ook een filmpje gekeken over recyclen van oude apparaten.
Aan het eind van de dag kregen alle leerlingen een Jekko , uitgedeeld door de kinderen van de Ecogroep.

Dag van de Duurzaamheid

Op 9  oktober 2015 is het de Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag laat heel Nederland zien hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan. Ook kinderen hebben veel vragen en ideeën over milieu, verdeling van rijkdom, natuur, geluk en samenleven.
Ook wij gaan hier als Eco-school niet aan voorbij.
Om 9.00 uur  leest juf Wilma van der Heiden voor bij de gr. 1-2-3 en 4  uit een prentenboek:  de titel is bij het uitgaan van onze nieuwsbrief nog niet bekend.
In de bovenbouw wordt per groep aandacht besteed  aan dit onderwerp.

september

Hier zijn ze dan.....de nieuwe leden van onze Eco-groep.
Dennis, Frenne, Tess ( inmiddels uit de groep gestapt, misschien het volgend jaar weer eens proberen)
Romy, Manuel, en Raoul. Achterste rij: Niels Breen, Sem, Joël en Marit.

Deze maand gaan we een nieuwe werkgroep samenstellen. U hoort nog van ons .

Wecycle:
Dit  schooljaar doen wij weer mee met de Wecycle actie.
Wij willen met deze actie de kinderen leren dat e-waste niet thuis hoort in de vuilnisbak, maar gerycled moet worden. Hierdoor zijn er minder grondstoffen uit de natuur nodig, want grondstoffen uit oude apparaten worden gebruikt om nieuwe producten te maken.
U  kunt in de periode van 1 september t/m 30 november 2015 uw oude kapotte elektrische apparaten bij ons op school inleveren.
 Het gaat om  apparaten en gereedschappen met een stekker of batterij, die in een boodschappentas passen.
Voor het inleveren moeten restanten uit het apparaat zijn verwijderd, zoals batterijen, koffiefilters, stofzakken, frituurvet en dergelijke.
Iedereen kan weer meedoen, opa,s en oma,s, buren enz.
Wanneer wij meer dan 75 apparaten verzamelen, kunnen we een  cadeau voor school uitkiezen.
U doet toch ook weer mee?

2015-2016


 


Eco-school 2014-2015

 

Het nieuwe schooljaar is gestart en we hebben gelukkig weer kinderen gevonden die graag in de werkgroep mee willen werken.
Na de eerste vergadering aan het eind van deze maand stellen wij de nieuwe eco-groep aan u voor.

Luuk Rentes, Joël van Brussel, Demi Jansen, Manuel van Brussel en Romy Jansen. Juf Lia en juf Wil staan dit keer niet op de foto.


Wecycle

U kunt vanaf nu uw kleine kapotte elektrische apparaten op school inleveren. naast de ingang van de speelzaal staat een grote doos, hierin gaan de apparaten.
Op de doos ligt een stift, hiermee kunt de aantallen die u inlevert aanvinken.
2 apparaten in de doos, 2 streepjes op de doos.
De actie loopt tot 15 november, hierna worden de dozen door het recyclebedrijf opgehaald. Bij het inleveren van 75 apparaten mag de school een cadeau uitkiezen.
U doet toch ook weer mee?

Demi en  Luuk hebben aan alle kinderen de Jekko uitgedeeld. Een handig opbergsysteem om batterijen en lampjes gescheiden te verzamelen.


vrijdag 10 oktober : Dag van de Duurzaamheid

De groepen 5-6-7 en 8 starten vandaag aan de reeks lessen over waterbesparing.
Het project "Waterspaarders" bestaat uit totaal 4 lessen, waaronder een gastles.
De kinderen leren over de impact van klimaatverandering op de natuur en het belang van energie besparen.
Meer weten? Kijk op www.waterspaarders.nl


Warme Truiendag

Op 6 februari 2015 is het weer Warme Truiendag. Op die dag zetten scholen, gemeenten en bedrijven in heel Nederland de verwarming een paar graden lager om energie te besparen en aandacht te besteden aan het thema klimaat en energie.
Wij doen natuurlijk weer mee.
Dus, trek die dag een lekkere warme trui aan, dan zetten wij de kachel lager.
Besparing: 7% energie per graad en dus 7% CO –uitstoot.
Wij zetten de kachel in school drie graden lager, zo besparen we dus 21% energie en 21% CO-uitstoot.

Truien-modeshow.

Dit jaar willen we een modeshow organiseren waarbij de kinderen een eigen trui “pimpen”en deze aan de rest van de school laten zien.

 Een jury kiest de mooiste /leukste trui , en ook dit jaar is er voor de winnaars weer een leuke winterse prijs . Wat? Dat verklappen we nog niet.

foto van Obs d'n tuun.
de winnaars!!!


25 maart Opschoondag

Vandaag met alle groepen weer meegedaan aan de landelijke Opschoondag. We hebben in de straten , het park en op het sportveld al het zwerfafval verzameld. In totaal 30 kg afval, toch weer meer.

22 april, de Natuurschool

Er stond vanochtend een harde koude wind, maar gelukkig konden we achter een windscherm zitten. De juf vertelden over de Noordzee en de dieren die hier leven. Hierna hebben we met een sleepnet gevist, de vangst bestond uit een kwalletje en wat garnalen. Tot slot een verhaal over 1001 badeendjes, gevolgd door een eindspel.  Ondanks het koude weer hebben we een leuke leerzame ochtend gehad.
In alle toiletten hebben we sensorschakelaars geplaatst. Bij binnenkomst gaat het licht aan, na 2 minuten gaat het licht weer uit. Snel plassen dus. Dit voorkomt dat er de hele dag licht brandt, en zo besparen we weer een beetje op het elektriciteitverbruik.
Mei
Er is weer een begin gemaakt in onze schooltuin. Er staan stokbonen, andijvie en bietjes in de grond. De aardbeien bloeien goed, binnenkort dus maar een net erover, anders blijft er weinig over.
Wij hebben wat extra tuiniers nodig om samen met de kinderen van groep 4 de tuin te onderhouden.
Heeft u een paar uurtjes vrij, en heeft u zin om met een groepje kinderen te tuinen? dan kunt u zich bij juf Wil aanmelden.

Juni

Dankzij een lieve opa staat de schooltuin er weer super bij. De andijvie en de bietjes groeien goed. De stokbonen lieten even op zich wachten maar beginnen nu ook te groeien. Verder staan er aardbeien en een bessenstruik.